Oerlikon Metco

OERLIKON METCO

 

Metalizacija sa žicom

U okviru ovog procesa materijal u obliku žice se topi u kisikovom-zapaljivom plamenu i raspršivanjem se nanosi na podlogu. Zapaljivi plin može biti acetilen, propan ili vodik. Žica se ubacuje koncentričnim pokretima u plamen gdje se topi i atomizira dodavanjem komprimiranog zraka i usmjerava ka površini za prevlačenje.

Metalizacija s prahom

Ovaj proces se zasniva na istim operativnim principima kao i prethodni sa razlikom da je materijal za prevlačenje sprej prah. Stoga, dostupan je veći izbor materjala za sprej-prskanje pošto se ne mogu svi materijali proizvoditi u obliku žice.

Elektrolučno sprej-prskanje

U ovoj metodi luk se formira putem kontakta dvije suprotno naelektrisane metalne žice koje su obično istog sastava. Ovo dovodi do topljenja na vrhu žice. Zrak atomizira istopljeni sprej materijal i potiskuje ga na supstrat. Stopa se sprej-prskanja podešavaju odgovarajućom regulacijom dužine žice dok se topi kako bi se mogao održavati konstantan luk.

Roadrunner

Koplet smješten na kolica, idelana za rad na terenu. Princip rada: žica se pomoću motora dostavlja do otvorenog plamena gdje se istopi od topline. Komprimirani zrak okružuje plamen atomizira rastopljenu žicu, on ubrzava mlaz rastopljenih čestica prema pripremljenom komadu. Ovaj tehnološki proces je idealan za zaštitu od korozije i najbolja zaštita čeličnih konstrukcija, cjevovoda, rezervoara.

Metco 16 E - pištolj za termalno raspršivanje žice

Metco 16E idealana za radove na samom gradilištu kao što su: mostovi, vodotornjevi, cijevi skladišta u naftnim rafinerijama, kemijska postrojenja i morske aplikacije. Najpopularniji termal sprej pištolj postao je još bolji s novom sigurnosnom osobinom. Danas sve firme znaju da su sigurnost i sigurnosne mjere dobre ne samo za zdravlje i budućnost svih zaposlenih nego i za samu firmu. Smanjuje mogućnost povrede i i oštećenje objekta i same opreme. Zadovoljava najstrože standarde. Lagan i ugodan za držanje, čak i u dužim intervalima rada. Ravnomjerno usklađeno dodavanje žice bilo kojeg tipa. Koristi iste parametre kao i 14E sprej pištolj. Visoka stopa sprejanja uz malu potrošnju plina. Mala održavanje smanjuje troškove održavanja. Može se koristiti za apliciranje mekih i tvrdih žica.